Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Melamine and Cyanuric Acid in Foodstuffs and Pet Food: Method Validation and Sample Screening

Melamine and Cyanuric Acid in Foodstuffs and Pet Food: Method Validation and Sample Screening

Título
Melamine and Cyanuric Acid in Foodstuffs and Pet Food: Method Validation and Sample Screening
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Rita Araújo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
José Luís Moreira
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nuno Ratola
(Autor)
FEUP
Lúcia Santos
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Analytical LettersImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 45 5-6
Páginas: 613-624
ISSN: 0003-2719
Editora: Taylor & Francis
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-GK6
Abstract (EN): Hazardous levels of melamine in food and feed products have been of great concern after the outbreak of contamination reported in Chinese commodities in 2008. Despite the existence of several analytical methods for melamine (MEL) detection in food, few provide a full validation data set, especially when MEL and cyanuric acid (CYA) are analyzed simultaneously. The aim of this study was to validate an analytical methodology for MEL and CYA analysis in foodstuffs by GC-MS after trimethylsilylation with N, O-bis(trimethylsilyl)trifluoroacetamide. Linearity was obtained in the range of 0.4 to 800 mg/kg for both compounds, with limits of detection (LODs) of 0.15 and 0.05 mg/kg for MEL and CYA, respectively. Screening in 20 food products [3 soya milk powder, 1 baby milk powder, 3 soya powder, 13 diversified cookies and biscuits (8 from China and 2 from Portugal), and 3 dog food) revealed MEL incidence in 55% of the cases, with a maximum concentration of 3.4 mg/kg. CYA was not detected in all samples.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Different extraction approaches for the biomonitoring of pesticides in pine needles (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rita Araújo; Nuno Ratola; José Luís Moreira; Lúcia Santos; Arminda Alves

Da mesma revista

Electrochemical methods in pesticides control (2004)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Garrido, EM; Delerue Matos, C; Lima, JLFC; Brett, AMO
Use and Reuse of SPE Disks for the Determination of Pyrethroids in Water by GC-ECD (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Valentina Domingues; Miguel Cabral; Arminda Alves; Cristina Delerue Matos
Square-Wave Adsorptive-Stripping Voltammetric Detection in the Quality Control of Fluoxetine (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Henri P. A. Nouws; Cristina Delerue-Matos; Aquiles A. Barros; Jose´ A. Rodrigues; Alice Santos-Silva; Fernanda Borges
Square-wave adsorptive-stripping voltammetric detection in the quality control of fluoxetine (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Henri P A Nouws; Cristina Delerue Matos; Aquiles A Barros; Jose A Rodrigues; Alice Santos Silva; Fernanda Borges
Spectrophotometric Determination of Bromate in Water Using Multisyringe Flow Injection Analysis (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sara M Oliveira; Marcela A Segundo; Antonio O S S Rangel; Jose L F C Lima; Victor Cerda

Ver todas (33)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-05-19 às 08:35:30 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias