Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Escherichia coli adhesion to surfaces - a thermodynamic assessment

Escherichia coli adhesion to surfaces - a thermodynamic assessment

Título
Escherichia coli adhesion to surfaces - a thermodynamic assessment
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Joana M. R. Moreira
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Simões
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Luís F. Melo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Filipe J. Mergulhão
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 293 1
Páginas: 177-185
ISSN: 0303-402X
Editora: Springer Nature
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
INSPEC
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-5M1
Abstract (EN): Several studies have tried to correlate bacterial adhesion with the physicochemical properties of the surface with limited success. Most often, the obtained correlations seem to be only applicable to a particular set of experimental conditions making it difficult to obtain guidelines for the design of antibiofouling surfaces. The ratio between Lifshitz van der Waals apolar component and the electron donor component (γLW/γ−) was recently shown to correlate with bacterial adhesion to the surfaces of ship hulls and heat exchangers. In this work, four materials with biomedical application (polystyrene, poly-l-lactide, cellulose acetate, and polydimethylsiloxane) and glass were characterized and Escherichia coli adhesion to those materials was assayed with a parallel-plate flow chamber operating in physiological shear stress conditions. Adhesion was correlated with the γLW/γ− ratio, further extending the application range tested on the original study. Additionally, results from other studies were also evaluated to confirm the applicability of this correlation to other surfaces, microorganisms, and experimental conditions. Results show that bacterial adhesion is reduced in surfaces with lower γLW/γ−and enhanced otherwise. This finding may be helpful in the design of new coatings by controlling γLW/γ− or in the selection of existing materials according to the desired application. © 2014, Springer-Verlag Berlin Heidelberg.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Escherichia coli adhesion to surfaces a thermodynamic assessment_Post-Print Post-Print version 900.39 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Use of 96-well microtiter plates to reproduce medical biofilms (2014)
Poster em Conferência Internacional
Luciana Gomes; Joana Moreira; Araujo, JDP; Miranda, JM; Simões M; L. F. Melo; Filipe Mergulhão
Microtiter plates for biofilm formation in biomedical settings (2012)
Poster em Conferência Internacional
Luciana Gomes; Joana Moreira; Joana Teodósio; Araujo, JDP; Miranda, JM; Simões M; L. F. Melo; Filipe Mergulhão
Mass transfer determination in Escherichia coli biofilms formed under turbulent flow conditions (2011)
Poster em Conferência Internacional
Joana Moreira; Joana Teodósio; Simões M; L. F. Melo; Filipe Mergulhão
Biofilm formation in 96-well microtiter plate under different hydrodynamic conditions (2013)
Poster em Conferência Internacional
Joana Moreira; Luciana Gomes; Simões M; L. F. Melo; Filipe Mergulhão
The effects of shear stress and mass transfer on the onset of bacterial biofilms in industrial piping systems (2013)
Resumo de Comunicação em Conferência Internacional
Joana Moreira; Simões M; L. F. Melo; Filipe Mergulhão

Ver todas (22)

Da mesma revista

Synthesis and study of the complex formation of a cationic alkyl-chain bola amino alcohol with DNA: in vitro transfection efficiency (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maria do Carmo Pereira; Diana Paiva; Thomas Markowski; Bodo Dobner; Gerald Brezesinski; Helmuth Möhwald; Sandra Rocha
Inclusion complexes of rosmarinic acid and cyclodextrins: stoichiometry, association constants, and antioxidant potential (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Bruno Medronho; Artur J. M. Valente; Patrícia Costa; Anabela Romano
Gelation of whey protein concentrate in the presence of partially hydrolyzed waxy maize starch and urea at pH 7.5 (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lopes, GK; Alviano, DS; Torres, Duarte; Maria do Pilar Gonçalves; Andrade, CT
Gelation of whey protein concentrate in the presence of partially hydrolysed waxy maize starch and urea at pH 7.5 (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
G. K. Lopes; D. S. Alviano; D. Torres; M. P. Gonçalves; C.T. Andrade
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-05-19 às 07:28:28 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias