Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Food-related quality of life among older adults living in community: A multi-factorial approach

Food-related quality of life among older adults living in community: A multi-factorial approach

Título
Food-related quality of life among older adults living in community: A multi-factorial approach
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Oliveira, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Poínhos, Rui
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 44
Páginas: 224-229
Editora: Elsevier
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-58Z
Abstract (EN): Background & aims: Food-related quality of life (FRQoL) assesses the specific impact of diet, eating behaviors, and food-related anxiety on a person's Health-related quality of life. The food serves a set of purposes that go beyond supplying the basic physiological needs, it also has a hedonic and social dimension. In addition, the relationship between food and health and well-being nowadays is unquestionable. This study aims to investigate the multidimensional aspects of FRQoL by identification the underlying factors associated to it. Methods: This cross-sectional study is part of the Pronutrisenior project and included 602 older adults (>65 years old) from Vila Nova da Gaia, Portugal. Data were collected by a questionnaire of indirect application by trained nutritionists in a face-to-face situation. FRQoL was assessed by The Satisfaction with Food-Related Life Scale. Results: Women, younger individuals and those with inadequate social support network had lower FRQoL. Insomnia and nutritional risk were also related to lower FRQoL. Conclusions: Our findings should be taken into account in clinical practice in order to optimize the intervention of health professionals, and the groups identified as having lower FRQoL should be given special attention. © 2021 European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Information Sources on Healthy Eating Among Community Living Older Adults (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Oliveira, L; Poínhos, Rui; Afonso, Cláudia; Almeida, Maria Daniel Vaz de

Da mesma revista

Undernutrition risk and nutritional screening implementation in hospitals: Barriers and time trends (2019-2020) (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Taipa Mendes, AM; Amaral, Teresa; Gregório, Maria João
Resting energy expenditure in cancer patients: Agreement between predictive equations and indirect calorimetry (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barcellos, PS; Borges, Nuno; Torres, Duarte
Relating food choice determinants with sociodemographic variables, health status and nutritional risk among community living older adults (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Oliveira, L.; Poínhos, Rui; Almeida, Maria Daniel Vaz de
New equation to estimate resting energy expenditure in non-critically ill patients (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barcellos, PS; Borges, Nuno; Torres, Duarte
Evolution of body composition of obese patients undergoing bariatric surgery (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Silva. L.B.; Oliveira, B.M.P.M.; Correia, Flora

Ver todas (7)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-05-19 às 03:04:12 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias