Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Antibacterial activity and mode of action of selected glucosinolate hydrolysis products against bacterial pathogens

Antibacterial activity and mode of action of selected glucosinolate hydrolysis products against bacterial pathogens

Título
Antibacterial activity and mode of action of selected glucosinolate hydrolysis products against bacterial pathogens
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Manuel Simões
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Borges
(Autor)
FEUP
Ana C. Abreu
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Carla Ferreira
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria J. Saavedra
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lúcia C Simões
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 52 8
Páginas: 4737-4748
ISSN: 0022-1155
Editora: Springer
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-ESN
Abstract (EN): Plants contain numerous components that are important sources of new bioactive molecules with antimicrobial properties. Isothiocyanates (ITCs) are plant secondary metabolites found in cruciferous vegetables that are arising as promising antimicrobial agents in food industry. The aim of this study was to assess the antibacterial activity of two isothiocyanates (ITCs), allylisothiocyanate (AITC) and 2-phenylethylisothiocyanate (PEITC) against Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. The antibacterial mode of action was also characterized by the assessment of different physiological indices: membrane integrity, intracellular potassium release, physicochemical surface properties and surface charge. The minimum inhibitory concentration (MIC) of AITC and PEITC was 100 mu g/mL for all bacteria. The minimum bactericidal concentration (MBC) of the ITCs was at least 10 times higher than the MIC. Both AITC and PEITC changed the membrane properties of the bacteria decreasing their surface charge and compromising the integrity of the cytoplasmatic membrane with consequent potassium leakage and propidium iodide uptake. The surface hydrophobicity was also non-specifically altered (E. coli and L. monocytogenes become less hydrophilic; P. aeruginosa and S. aureus become more hydrophilic). This study shows that AITC and PEITC have strong antimicrobial potential against the bacteria tested, through the disruption of the bacterial cell membranes. Moreover, phytochemicals are highlighted as a valuable sustainable source of new bioactive products.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Blinded Manuscript_Post-Print Post-Print version 1027.55 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Device for measuring skinfold thickness (2015)
Patente
Manuel Rodrigues Quintas; Carlos Moreira da Silva; Tiago Faustino Andrade; Maria Teresa Restivo; Maria de Fátima Chouzal; Amaral, Teresa
Voriconazole loaded chitosan nanoparticles as novel drug delivery system for the localized management of bone infection (2024)
Poster em Conferência Internacional
Ferraz, MP; Miguel Zegre; Joana Barros; Ana Bettencourt; Lídia Caetano; Liliana Gonçalves; B. David
Unavoidable food waste estimate using food consumption data (2013)
Poster em Conferência Internacional
Sousa, Rita; Torres, Duarte
Flavonoids and Omega-3 fatty acid-loaded lipid nanocarriers as promising antimicrobial biofilm strategies (2024)
Poster em Conferência Internacional
Ferraz, MP; Ana Beatriz Pereira; Mariana Terroso; Carla Martins Lopes; Marlene Lúcio
Handling healthcare workforce planning with care: where do we stand? (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Mário Lopes; Álvaro Almeida; Bernardo Almada Lobo

Ver todas (96)

Da mesma revista

Variability of some diterpene esters in coffee beverages as influenced by brewing procedures (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marzieh Moeenfard; Guillaume L. Erny; Arminda Alves
Impact of new ingredients obtained from brewer's spent yeast on bread characteristics (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins, ZE; Pinho, Olívia; Ferreira, IMPLVO
High-pressure assisted extraction of bioactive compounds from industrial fermented fig by-product (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Alexandre, EMC; Araujo, P; Duarte, MF; Victor de Freitas; Pintado, M; Saraiva, JA
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-05-18 às 23:16:39 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias